Fiecare student la comunicare ar trebui să aibă un blog

2

Nu toată lumea s-a născut pentru a scrie. Cred că sunteți de acord cu mine în ceea ce privește această afirmație, dar asta nu înseamnă că nimeni n-ar trebui să încerce. Mai mult decât atât, fiecare student în domeniul comunicării are datoria de a încerca să scrie măcar o dată. Unul dintre regretele profesorilor ce predau jurnalism la universitate e că s-a renunțat la examenul de admitere și că, spun ei, se pricopsesc cu studenți care au uitat sau nu au știut niciodată lucruri elementare în ceea ce privește limba română. Mulți dintre ei sancționează acest tip de greșeli, descoperindu-le cu prilejul examenelor scrise, alții aleg să le ignore. Nu blamez pe nimeni, într-un final, fiecare are dreptul să aleagă și să facă ce dorește.

Și pentru că am ajuns la alegeri și dorințe, bănuiesc că acei studenți care au ales un profil din domeniul comunicării doresc să comunice; și mai mult decât atât, să comunice eficient. Această abilitate se dezvoltă, la fel ca în majoritatea cazurilor, prin exercițiu. Aici intervine această minunată rețea pe care o susținem cu toții, mai mult sau mai puțin, numită internet. Iar internetul ne oferă, pe lângă doza zilnică de socializare la distanță, nenumărate instrumente și oportunități pentru a ne dezvolta abilitățile de comunicare. Unul dintre aceste instrumente este blogul.

De-a lungul anilor am ajuns în postura de a recomanda unor oameni, studenţi la jurnalism sau relații publice, să-și scrie ideile pe un blog. Nu mi-au răspuns cu da sau nu, ci cu nişte întrebări pe care probabil și le-au pus la un moment dat toți cei care au scris sau încă scriu pe un blog. De ce mi-aș face blog? Ce câștig dacă scriu? Cine are timp să citească ce debitez eu? Cu ce mă ajută asta? Sunt doar câteva dintre întrebările cele mai frecvente pe care le-am întâlnit. Nu o să încerc să răspund la toate, vreau doar să conturez câteva aspecte pozitive ale unui student la comunicare – posesor de blog. Exclud din start banii, pentru că în lumea reală banii vin doar atunci când rezultatele unei munci, asidue și constante, sunt excelente.

Eşti student la comunicare. Cu ce te ajută un blog?

Înveţi să scrii sau arăţi că ştii să scrii.

Chiar dacă pare pueril, să știi să scrii e o virtute. Am întâlnit oameni care, trecuți chiar prin două facultăți, nu știau să scrie. Greșelile minore sunt de obicei tolerate, dar dezacordurile se opresc ca un ghimpe în urechile interlocutorului. Nu contează despre ce scrii pe blog(în  limitele decenței), dar contează foarte mult că scrii și că o faci bine. Blogul te ajută chiar dacă nu știi să scrii. Atunci când un cuvânt sau o expresie îți sună dubios, mai bagi un ochi în dicționar, cauți o expresie asemănătoare. Chiar dacă nu reții forma corectă din prima încercare, “beculeţul roşu” se va aprinde mult mai repede dacă vei folosi forma greșită cu o altă ocazie. În timp, vei învăța cuvinte noi și îți vei reaminti anumite reguli gramaticale care te vor ajuta în diverse situații.

Înveţi să argumentezi.

Din păcate(sau fericire?), în calitate de adult responsabil nu-ți mai permiți să apelezi la plânsete, urlete și înjurături de fiecare dată când nu-ți convine câte ceva. Dacă unii încă o fac, nu înseamnă că e tocmai normal.  Toți vom vrea să îi convingem pe alții că pererile noastre sunt cele mai bune, că ceea ce am făcut sau urmează să facem e lucrul cel mai potrivit. La bază stau argumentele, mai bine sau mai prost construite. Redactând articole pentru blogul personal, îți vei amplifica această abilitate, nevoit fiind să le identifici, construiești și să le aduci în fața publicului cititor pe cele mai bune.

Arăţi că eşti disciplinat.

Când aud disciplină, mă gândesc inevitabil la pedeapsă. Dar disciplina ține de reguli, în cazul ăsta autoimpuse. Reguli care, spun unii specialiști, fac diferența între un om trist, plictisit și unul activ, “de succes”. Când publici constant articole pe un blog, înseamnă că respecți niște reguli. Îți rezervi un anumit timp pentru a scrie, citești și recitești, eventual corectezi și reformulezi. Respecți întotdeauna o ordine în ceea ce faci. Treaba asta îi poate demonstra unui posibil angajator care îți caută numele pe internet că îți respecți promisiunile, că te ții de treabă și că n-o să aibă probleme cu tine în ceea ce privește dedicația față de un posibil loc de muncă. Dacă muncești pentru a concepe articole, de ce să nu spunem că și blogul este un loc de muncă?

Arăţi că citeşti.

Citesc cărți, bloguri și ziare încă de pe vremea când nu mă vedeam în postura de a concepe vreun articol. Citesc și mai mult de când scriu câte ceva. Aproape de fiecare dată scriitorul e un cititor avid. Fie că te interesează o anumită temă, fie că te documentezi pentru un nou articol de blog, ajungi să citești. Dacă scrii pe blog arăți că citești, că știi, că ai auzit, că ești “up to speed”. Cine nu apreciază un om bine informat?

“Păţeşti” lucruri frumoase.

O întâmplare frumoasă, în legătură directă cu blogul, s-a petrecut vara trecută. Un tip care urma să tranzacționeze cu mine a aflat cu mă cheamă, mi-a căutat numele pe Google, a aflat numărul de telefon și m-a sunat. Salut, sunt X, am aflat de tine, am citit ce-ai scris pe blog, aveam ceva dubii în privința tranzacției, dar acum sunt dispus să accept orice. Îmi aflase numele cu doar câteva ore în urmă și după ceva lectură nocturnă era pregătit să riște o sumă importantă de bani. Chiar dacă crezi că nu citește nimeni ce scrii, după ce o faci o perioadă în mod constant, o să ai surpriză plăcută ca prietenii tăi care îți citesc blocul și care se identifică cu el să îți atragă atenția dacă uiți sau nu poți să scrii la timp. Un alt aspect care își găsește locul la fix în această categorie a lucrurilor frumoase este faptul că scriu acest articol aici. Nu știu în ce măsură a contat blogul sau ce am scris acolo, dar, probabil, dacă nu aș fi scris nimic nu aș fi avut șansa de a face parte din această echipă de oameni faini, pasionați și muncitori.

Și ca să răspund la întrebarea generală: Merită să-ți faci blog dacă ești student la comunicare? Da. Pentru că un blog nu e o povară, nu e o pedeapsă, ci o investiție în propriul tău viitor. Nu contează că scrii doar o dată pe săptămână, nu contează că folosești o platformă gratuită. Contează că ești acolo și că înveți practicând.

 

Acest articol este scris de: Iulian Tatar

  1. Madalina Buzdugan

    Aș adăuga că nu există neapărat o alegere, dacă vrei să faci comunicare, TREBUIE să știi să scrii bine pentru că-n primii ani n-o să ai un copywriter care să lucreze pentru tine și să genereze texte de calitate.

    În plus, în situațiile de criză nu ai timp să stai și să aștepți, ci pui mâna și scrii.

    Reply

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

  • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>