Interviu cu Laura Incicău – unul dintre primii interni PRbeta

1

De 10 ani aducem împreună comunitatea oamenilor de comunicare din zona de vest a țării. La cea de a zecea ediție, care are ca temă educația în comunicare, ne dorim să îi avem alături și pe cei care au crescut alături de noi, de la care noi, la rând nostru am învățat multe. Am vorbit cu mai mulți dintre cei care au fost interni PRbeta, printre ei regăsindu-se și Laura Incicău, CSER Manager Flex, care a făcut parte din prima generație de interni PRbeta.

1. Ce voluntariate ai făcut de-a lungul facultății?

Am început voluntariatul din al doilea an de facultate, când am aplicat să intru în AIESEC, organizație în care am activat pe întreaga perioadă de studii, am făcut un stagiu de voluntariat în Cipru, pe perioada unei veri, iar mai apoi…am intrat ca voluntar în PRbeta.

2. Consideri că sunt importante voluntariatele la început de carieră?

Absolut! Mai ales într-un astfel de domeniu în care realitatea unei cariere în PR/marketing poate să fie foarte diferită de ceea ce înveți în teorie. Personal, am prins primul job datorită voluntariatului.

3. Cum ai aflat de internshipul PRbeta?

Ne-a fost recomandat de o profesoară (Adina Palea) în cadrul unui seminar. Și alături de una dintre prietenele mele cele mai bune am decis să aplicăm. Amândouă am prins un loc în PRbeta.

4. Cum te-a ajutat internshipul PRbeta?

Așa cum am menționat deja… Cu un job. Primul meu angajator m-a remarcat în cadrul evenimentelor PRbeta.

5. Când ți-ai dat seama pentru prima dată că vrei să rămâi în lumea PR-ului?

Când am organizat prima campanie de promovare a unui internship pentru studenți. Eram voluntar în AIESEC, iar campania mea a fost remarcată la nivel global în organizație, a fost preluată și adaptată pentru alte țări. A fost prima mea reușită în PR și mi-a oferit un sentiment de împlinire.

6. Ai vreun model în domeniu?

Nu neapărat. Dincolo de marile nume pe care le venerăm și le urmărim, îi admir pe toți oamenii care sunt în spatele campaniilor de comunicare reușite. Nu e neapărat un domeniu care îți aduce faimă, dar ceea ce comunici poate să lase o amprentă puternică, îi admir pe toți cei care reușesc să facă asta.

7. Mulți tineri termină aceași facultate ca tine, dar nu toți ajung să profeseze sau, chiar dacă o fac, prea puțini sunt buni profesioniști, ce sfat le poți da acestor absolvenți?

E un domeniu în care încă e nevoie de multă educație. Atât în facultăți, care să se plieze pe realitatea din piață, cât și între angajatori să știe să aprecieze necesitatea și utilitatea unui specialist PR. Sfatul meu pentru absolvenți este să nu le fie frică să înceapă “de jos”. Voluntariatele aduc oportunități la care nu te aștepți. Mai mult, le recomand să își ia munca în serios, să pună un strop de pasiune în ceea ce comunică și să își găsească locul cel mai potrivit în care să își poată pune în aplicare creativitatea și cunoștințele.


8. Ce înseamnă pentru tine comunicarea/marketing-ul/relațiile publice?

Pentru mine a fost un rollercoaster, am început îndrăgostită, mi-am pierdut pasiunea, am fost dezamăgită, mi-am redescoperit creativitatea la cote la care nu credeam că va ajunge și am simțit satisfacție adevărată când am dus până la capăt proiecte care păreau de necucerit. Cred că realitatea fiecărui domeniu este așa, dar e important să îți cauți mereu locul potrivit, să nu te conformezi cu ceea ce e familiar și să te provoci la lucruri noi.

9. Ce îți place cel mai mult în acest domeniu?

Provocarea de a găsi mereu modalități noi și creative de a comunica și de a oferi experiențe publicului tău.

10. Ai vreun regret pe plan profesional?

Că nu am avut mai multă încredere în mine, am ratat oportunități pentru că avem impresia că nu sunt pregătită pentru ele.

11. Cum s-a schimbat pentru tine lumea PR-ului în ultimii 10 ani?

Privesc cu optimism domeniul. Dacă acum 10 ani, pe plan local, nu aveai opțiuni când venea vorba de a colabora cu o agenție de profil, acum există. Acum sunt companii cu departamente interne de marketing care redefinesc comunicarea internă, sunt oportunități de angajare pentru absolvenți. Cât de departe vom ajunge ține de noi, fiecare în parte. Atâta timp cât noi ne facem munca cu profesionalism și ne dorim comunicare de cea mai înaltă calitate, domeniul va crește, dar mai avem mult de lucru.

Seria interviurilor continuă cu mai mulți interni PRbeta.

Bilete la PRbeta 10 găsiți aici!

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

  • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>