Ce ar trebui să ştie să facă un absolvent de CRP

4

Prin prisma activităţii desfăşurate în sânul universităţii, am contact mai frecvent decât mi-aş dori cu studenţi confuzi, care, pierduţi probabil printre disciplinele ceva mai abstracte, mă întreabă:

Noi ce o să facem, concret, după ce ne angajăm ca PR?

E clar că o bună parte din meserie se învaţă pe parcurs dar, din punctul meu de vedere, este absolut necesar ca un absolvent de CRP să aibă nişte minime cunoştinţe legate de:

 • Redactarea unui comunicat de presă. Aici mă refer nu doar la elementele informaţionale componente, ci şi la calitatea scriiturii, la exploatarea şi integrarea elementelor de new media, acolo unde este cazul.
 • Redactarea unui discurs. Informativ sau persuasiv, o ieşire publică într-o situaţie de criză sau un simplu speech de mulţumire, nu contează. Un absolvent de CRP trebuie să ştie care este structura argumentativă specifică diferitelor obiective de comunicare şi ce tehnici persuasive îi stau la dispoziţie.
 • Structura şi caracteristicile documentelor oficiale, fie că vorbim de invitaţii, scrisori sau anunţuri publice.
 • Specificul comunicării online. Ce e internetul şi cum ne putem folosi de el. Când şi cum facem un blog de companie sau o pagină de Facebook. Şi aşa mai departe.
 • Redactarea de e-mailuri serioase. Adică fără k în loc de şi smiley faces.
 • O minimă cercetare de piaţă.
 • Un plan de campanie.
 • Un plan de eveniment.

Acestea cred că ar fi competenţele fundamentale pe care orice absolvent de CRP care vrea să profeseze ar trebui să le stăpânească. Bineînţeles că toate astea se perfecţionează pe măsură ce le exersezi, dar ele trebuie să existe.
Voi ce credeţi că ar mai trebui să ştie să facă tinerii absolvenţi?

 

Acest articol a fost scris de: Corina Saftescu

http://corinasaftescu.com/

 1. Alex

  Eu sunt la CRP si nu ma invata nimeni nici cum sa redactez un discurs, nici nimic despre online. In rest, da, ne cam invatam singuri.

  Reply
  • Cristina

   Știm că informațiile pe care le primiți la școală sunt insuficiente. Știm că există și profesori care își dau silința și încearcă să vă ofere cât mai multe informații. Noi sperăm că vei găsi ceea ce cauți și cât mai multe date care să te ajute la noi pe site. Scopul lui este să vă ofere cât mai multe informații utile despre ce înseamnă comunicarea online și cum se face.

   Reply
 2. Alexandra

  Stiu ca este facuta cu mult timp in urma postarea, dar as dori sa ii amintesc lui Alex/Alexei, ca exista un curs special la CRP care preda tehnica discursului, cu conditia sa faci si retorica. Cat despre new media, e adevarat ca nu se aprofundeaza, dar ti se ofera bazele de la care sa pornesti. Uneori e suficient, daca e un subiect ce te intereseaza. Zic si eu!:)

  Reply

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

 • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>