Obsesia angajatorilor, experienţa, transformată în avantaj-student. Posibil?

2

După cum probabil ştiţi deja, suntem în plină febră a workshop-urilor PRbeta din întreaga ţară.

Am cunoscut oameni minunaţi, studenţi inteligenţi şi deschişi către tot ce este nou în marketing şi PR. Ne bucurăm să-i vedem cu imaginaţie bogată, idei curajoase şi minţi agere. Ca orice student, şi ei vor să se angajeze. Suntem siguri că vor reuşi. Au însă şi un mare dezavantaj: lipsa experienţei.

Mai toţi angajatorii caută oameni cu experienţă, ceea ce studenţii nu prea au. Sunt puţini cei care îşi permit să-şi împartă timpul între un loc de muncă în domeniu şi cursurile de la facultate. Şi iată de ce mulţi studenţi sfârşesc prin a lucra în domenii şi pe poziţii care n-au nici în clin, nici în mânecă cu visul lor profesional.

Ce e de făcut?

Dacă nu vrei să ieşi din facultate „Ca la 20 de ani, fără cu griji şi fără bani” există o soluţie. Două, de fapt:

 1. Summer internships
 2. Freelancing

Azi vom vorbi despre a doua categorie.

Freelancingul în timpul studenţiei

Ai auzit vorbindu-se de freelancing însă nu prea ştii cu ce se mănâncă. Dacă ai fost curios ţi-ai făcut un profil pe unul din site-urile care oferă joburi pentru freelanceri şi… ai renunţat când ai văzut că unii freelanceri sunt dispuşi să lucreze pe sume de nimic.

Însă freelancingul este poate cea mai bună şansă pentru tine să lucrezi, să faci rost de experienţă în online şi să fii plătit pentru asta.

Cine poate să lucreze ca freelancer?

Ei bine, nu toţi studenţii îşi vor găsi joburi pe site-urile de freelancing. În general, vei avea de ales din următoarele categorii:

 • Web development
 • Software development
 • Networking and Information Systems
 • Writing and Translation
 • Administrative Support
 • Design and Multimedia
 • Customer Service
 • Sales and Marketing
 • Business Services

Pe scurt, singura regulă e ca ceea ce vrei să faci să poată fi făcut online.

Partea bună e că poţi să începi să lucrezi ca freelancer din momentul în care ai împlinit 18 ani. Adică cu mult înainte de a începe facultatea.

Şi poţi să lucrezi când vrei şi cât vrei făcând ceea ce-ţi place.

În tot acest timp vei câştiga experienţa necesară pentru a te angaja. Vei avea toată teoria învăţată la facultate pusă în practică. Un portofoliu pe care orice licenţiat îl va invidia.

Iar dacă totul merge bine, poate vei vrea să pui bazele unei mici companii încă din timpul studenţiei.

Sună bine, nu-i aşa?

*Articol scris de Marieta Budău, studentă care a participat la Workshop-urile PRbeta 2013 din Oradea.

sursa foto.

Tags: , , ,

 1. Ronald

  Multumesc. De unde faci rost de bani pentru mancare, facturi, rate, pregatire scolara. Mami , tati ?

  Reply
 2. Cristina

  In timpul studentiei poti munci part-time aproape orice. Asa procedeaza mare parte dintre studenti. Din pacate, foarte putini studenti ajung sa lucreze, in timpul facultatii, in domeiul in care vor sa se specializeze. De aici recomandarea Marietei de a va imbogati CV-ul cu proiecte de freelance. Nu intotdeauna ”job” inseamna ”experienta relevanta de munca si facturi platite”. De multe ori un job iti satisface doar una dintre cele doua nevoi.

  Reply

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

 • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>