Metaverse și influencer marketing

0

Metaverse, noul spațiu digital sub care rețelele de socializare s-au unit pentru a deveni o platformă în care creatorii de conținut, brandurile, agenții de marketing și mulți alții, colaborează și crează o experiență total diferită față de ce cunoșteam până acum. Pentru anul 2022 se pare că schimbările vor fi din ce în ce mai vizibile din punct de vedere al navigării pe Internet, mai ales în ceea ce privește shoppingul și felul în care marile branduri îți vor prezenta produsele.

Odată cu începutul pandemiei, majoritatea persoanelor au optat pentru evitarea cumpărăturilor fizice, așa că shopping-ul online a început să câștige din ce în ce mai mult teren. Ne aflăm încă în contextul pandemic pentru un al treilea an consecutiv, iar asta reprezintă o bună oportunitate pentru branduri de a crea o conexiune strânsă cu consumatorii. În plus, datorită schimbărilor apărute odată cu Metaverse, un nou mod de colaborare a început să fie din ce în ce mai vizibil online, iar influencerii tip avatar sunt din în ce mai preferați de către marile branduri cunoscute.

Clienții în prim-plan

O nouă schimbare adusă de pandemie asupra marketingului online a constat în faptul că, specialiștii s-au concentrat mai mult pe profilul potențialilor clienți lăsând pe locul doi influencerii, astfel prima categorie a primit o atenție sporită, la fel și nevoile acestora. Totodată, pentru anul trecut se pare că brandurile au început să apeleze mai multe la creatorii de conținut ce au domeniu de specializare sportul și comedy. 

Pe de altă parte, tot cu scopul de a se apropia și a crea o legătură strânsă cu consumatorii s-a concentrat și alegerea mai mult a oamenilor normali ce activează pe rețelele de socializare, influencerilor de tip micro, cei mai mulți dintre ei având audiențe sub 10.000 de urmăritori. Se preconizează că pentru anul acesta focusul pe acești tip de creatori de conținut se va menține deoarece marile nume de branduri nu vor doar să își vândă produsele, ci să creeze o legătură reală, să umple spațiul dintre consumatori și ei, astfel aceștia să fie familiarizați unul cu celălalt, fapt care ajută brandul să cunoască nevoile clienților pentru a crea produse ce le facilitează necesitățile zilnice. 

Avatar influencer 

Odată cu introducerea Metaverse ca fiind o lume virtuală paralelă în care oamenii sunt reprezentați de avatare, pot face cumpărături, pot socializa, călătorii, ba chiar pot achiziționa proprietăți, marketingul a dat start la adaptarea campaniilor de promovare conform noilor schimbări. Astfel, pentru un cunoscut parfum de la Prada, cea aleasă pentru campania de reclamă se numește Candy și este un avatar care intenționează să cucerească inimile tinerilor, concentrându-se pe generația Z, care folosesc în cea mai mare parte platformele Twitch, Snapchat și Tik-Tok.

Așa cum am amintit și în articolul trecut, începând de anul acesta se preconizează că brandurilor vor investi până la 15 bilioane de dolari anual pentru influencer marketing. Influencerii virtuali iau din ce în ce mai mult avânt, iar în momentul actual există chiar și o platformă ce le urmărește activitatea, numită VirtualHumans.org. Lil Miquela este un model cu peste 3 milioane de urmăritori pe Instagram și se vrea a fi condusă de comunitatea care o urmărește. Astfel, prin achiziționarea unor tokeni fanii pot decide ce postează, cu ce se îmbracă sau alte aspecte din viața ei. Ceea ce a atras atenția specialiștilor a fost faptul că, de obicei se așteaptă ca aceste forme de divertisment să își piardă faima într-un timp aproximativ scurt, iar încercarea de a introduce astfel de avatare a mai avut loc și în anii trecuți. Totuși, influencerii virtuali au început să fie îndrăgiți de utilizatori, acum având milioane de followers pe rețele de socializare, asta însemnând că influencerii digitali se potrivesc perfect cu conceptul de realitate augmentată introdus de Mark Zuckerberg. 

Pe de altă parte, folosirea acestor personaje atrag din ce în ce mai mult brandurile, deoarece acestea declară că este mult mai puțin costisitor să promovezi cu ajutorul lor. Avatarele poartă versiuni digitale ale hainelor fizice, copiate cu ajutorul 3D într-un mod extrem de realist. Shudu este un model feminin de culoare care are succes în lumea modei colaborând deja cu nume precum Balmain și Fenty Beauty.

Dificultăți

Însă, chiar și această nouă metodă de marketing poate întâmpina probleme, deoarece spun specialiștii că gestionarea caracterelor, mai ales dacă acestea există în Metaverse și interacționează live cu fanii este destul de complicată, deoarece trebuie să găsești persoana potrivită care să reprezinte personajul perfect. Acest lucru a avut loc atunci când Amazon l-a sponsorizat pe Justin Bieber pentru a susține un concert live pe Wave, o platformă virtuală de divertisment, publicul putând să interacționeze cu realul Bieber, care și-a controlat avatarul digital purtând un costum de captare a mișcării. 

Influencer marketing în România

Dacă ne uităm la piața de influencer marketing în România, conform datelor extrase de specialiști anul trecut, descoperim că în topul campaniilor se află cele pentru Fashion&Brands, mai apoi Travel, Beauty&Make-up, Parenting, Comedy, iar la final Sports&Free Time. Se pare că aceste campanii s-au folosit de Instagram, în special de stories, YouTube ads și Tik-Tok prin video pentru a ajunge la posibili clienți. Influencerii care au fost implicați în diferite campanii au vizibilitate și se ocupă de domenii diferite, de la celebrități, vloggeri, actori, până la jurnaliști și modeli. Câteva nume importante din topul celor care au dominat piața de influencer marketing în România sunt: Laura Charaba, Ana Vlad, Dana Rogoz, Vlad Grigore și Andreea Bălan.

Se pare că piața de influencer marketing ia cu o totul altă formă odată cu trecerea în noul an, iar conceptul de Metaverse susține tranzația de la persoanele reale la cele tip avatar. Suntem curioși cum vor evolua lucrurile pe parcursul lui 2022 și suntem entuziasmați cu privire la campaniile viitoare. Tema de dezbatere a acestui subiect privește marketingul online prin personaje sau persoane reale. Tu cum preferi? 

Sursa 1 / Sursa 2 / Sursa 3

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

  • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>