Ce rol are stagiul de practică într-o companie

0

Greu de înțeles pentru un student din anul I de facultate ce înseamnă stagiul de practică și cât de mult influențează decizia pentru cariera din viitor, însă ușor de demonstrat acest lucru după câțiva ani de practică și cu un job stabil în domeniul visat.

Stagiatura aduce beneficii de ambele părți, atât studentului, cât și companiei în sine. În primul rând, stagiul de practică este prima șansă a studentului de a intra în contact cu mediul unei companii, acomodarea cu organizația, cu sarcinile și responsabilitatea unui job. Pe de altă parte, firma află așteptările noilor posibili angajați și descoperă cum poate să ajute la familiarizarea acestora în noul mediu de lucru.

În orice loc de muncă interacțiunea umană este inevitabilă. Unul dintre cele mai importante aspecte constă în faptul că studenții și angajații intră în contact direct și cooperează. Se construiește un stil de comunicare, o relație de interacțiune care clădește un spirit de echipă pentru viitor. Studenții dobândesc cunoștințe practice noi, își pun în aplicare noțiunile acumulate pe parcursul anilor de studiu și învață să le pună în practică. În același timp, compania își face o idee despre viitorii angajați și despre așteptările acestora. De obicei, studenții tind ca la finalizarea studiilor să se îndrepte către o firmă cunoscută, iar acest lucru aduce câștig de ambele părți.

Studentul se dezvoltă odată cu firma

Cu fiecare perioadă de pregătire acumulată cresc șansele de angajare, iar cv-ul studenților se îmbogățește. Viziunea despre domeniul lor de pregătire devine din ce în ce mai clară. Studenții își formează o opinie despre job-ul ideal și despre intrarea pe piața muncii. Este cea mai utilă metodă de a descoperi în ce domeniu dorești să profesezi în urma absolvirii facultății. Din altă perspectivă, compania cunoaște angajatul încă din timpul studiilor, iar asta îi permite să-l îndrume mult mai ușor spre așteptările firmei. Este avantajos ca viitorul angajat să se dezvolte odată cu firma, iar studentului îi va fi mult mai clar ce are de făcut și va deprinde mult mai ușor responsabilitățile unui job. 

Poți încerca fără alte angajamente. Perioada de practică îți oferă șansa de a testa activitățile unor job-uri din domenii diferite fără să fi nevoit a rămâne pe termen lung în companie. Pentru a descoperi ce job sau domeniu te atrage, trebuie să fii cât mai deschis la a încerca mai multe poziții dintr-o firmă. Dacă până în momentul înscrierii la facultate aveai o idee vagă despre ce va trebui să faci la job-ul din domeniul tău, ei bine, prin stagiul de practică vei descoperi exact sarcinile pe care le ai de întreprins.

Experiența acumulată de pe urma stagiului de practică, este în cele din urmă cel mai important avantaj. Desigur, notele contează dar ceea ce știi cu adevărat să aplici în urma cunoștințelor dobândite, reprezintă asul din mânecă. Atunci când mergi la primul tău interviu mai mult va conta ce sarcini poți îndeplini pentru job-ul ales, decât ceea ce știi în teorie despre domeniul respectiv. Stagiatura reprezintă acumularea vastă de experiență necesară în cariera ta.

În plus, companiile pot primi un feedback în timp real de la viitorii absolvenți ai domeniului. Totodată, în urma perioadei de practică multe firme au continuat colaborarea cu unii dintre studenți, iar stagiatura s-a transformat într-un contract de muncă.

În final putem spune că stagiul de practică aduce beneficii, atât studentului, cât și firmei în cauză. Studenții primesc o evaluare a potențialului și o imagine clară a viitorului loc de muncă, iar compania descoperă așteptările posibililor angajați și experimentează o viziune nouă. Tu ți-ai găsit loc de practică?

Sursă foto

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

  • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>