Planificarea proiectelor

3

Indiferent de tipul de proiect despre care vorbim, etapa de planificare este una crucială în demararea propriu-zisă a oricărui proiect. Scrierea unui astfel de plan de proiect poate fi un pas hotărâtor în procesul decizional. Acest plan oferă credibilitate proiectului, concizie și putere de convingere. Fără îndoială este un document care nu trebuie să lipsescă din setul de instrumente pe care-l luați la drum atunci când vreți să  realizați un proiect. Utilizat în condiții optime, acest plan poate garanta nu doar aprobarea proiectului – atunci când este cazul – ci și succesul acestuia.

Un astfel de document trebuie scris cu atenție la detalii, ele pot face diferența atât în procesul decizional cât și în derularea proiectului. Un plan bine scris cuprinde toate detaliile necesare unui bun mers, analizand cu atenție fiecare aspect al proiectului. Nu trebuie tratat cu superficialitate, pentru că un proiect viabil în lipsa unuie bune planificari și comunicări nu va fi niciodată un proiect reușit.

Unul dintre scopurile de bază ale scrierii unui astfel de document este de a oferi echipei un curs clar al desfășurării evenimentelor, de a stabili limite, de a analiza eventuale riscuri și de a găsi soluții eficiente.

Acest plan nu trebuie confundat cu un document de planificare al acțiunilor, de genul diagramei GANTT, care oferă un calendar de desfășurare. Aceste diagrame sunt o parte integrată a unui planul de proiect, însă documentul oferă în plus informații despre  toate aspectele proiectului, referitoare la buget, resurse, alocare de sarcini și multe altele.

Cuprinsul unui plan de proiect

Acest document trebuie văzut ca o hartă care îndrumă spre destinația finală. Astfel va oferi alternative, date clare asupra pașilor care trebuie urmați precum și eventuale riscuri. Trebuie totodată să definească publicul țintă al proiectului și să delimiteze strategii de abordare în conformitate cu necesitățile acestuia.

În consecință, acest plan trebuie să vizeze aspecte legate de:

 • Cadrul de desfășurare al proiectului
 • Scop
 • Obiective
 • Viziune
 • Strategie și metodologie
 • Oportunități și amenințări
 • Limite de: timp, cost, calitate și resurse
 • Probleme și soluții
 • Strategii de comunicare
 • Calendarul activitățiilor
 • Evaluarea performanțelor
 • Beneficiile aduse

Există multe elemente care trebuie cuprinse într-un astfel de plan, ele pot să difere în funcție de tipul de proiect abordat. Este un document complex care se poate întinde pe zeci sau sute de pagini, în funcție de detaliile specificate. Trebuie acordată importanță și organizării documentului, elementele trebuie prezentate intr-o ordine logică, astfel încât să fie ușor de parcurs și de înțeles. Întreaga echipă trebuie să gasească informațiile necesare fiecărei etape a proiectului și să îi ajute astfel în realizarea obiectivelor.

Încercați să cuprindeți fiecare etapă a proiectului și informațiile relevante acesteia. Nu încărcați documentul cu informații care nu sunt necesare și nu omiteți niciunul dintre elementele amintite mai sus.

Dacă CV-ul vostru include că aveți experiență sau competențe în managementul de proiect, fiți sigur că știți să scrieți un astfel de document.

Sursa

Sursa foto: photo1, photo2

 

 1. Dorina

  Mulțumesc! Era fix ce-mi trebuie că m-am apucat de scris un proiect pentru un interviu de job și nu știam de unde să mă apuc.

  Reply

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

 • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>