Ora Pământului: Schimbarea suntem noi!

0

Fiindcă sâmbătă seara am participat la proiectul Ora Pamântului, prin stingerea luminilor, m-am gândit să dezvolt puțin acest subiect care prinde din ce în ce mai multă amploare.

Acest proiect a început în 2007, când WWF (World Wide Fund for Nature) din Australia i-a inspirat pe cetățenii Sydney –ului să își arate sprijinul prin acțiuni contra schimbării climatului, prin intermediul primului eveniment marca “Ora Pământului” (Earth Hour). Acestă campanie scoate în evidență că oricine, de la mic la mare, are puterea să producă o schimbare în ceea ce privește mediul înconjurător. În Sydney, Australia, unde s-a dat startul acestei mișcări, aproximativ 2.2 milioane de persoane fizice și 2.000 de companii au participat la acest eveniment prin stingerea luminilor și scoaterea din priză a aparatelor de uz casnic, pentru o oră, pentru a arăta poziția lor împotriva încălzirii globale.

În anul 2008, planul era ca evenimentul să fie răspândit în toată Australia, dar acesta a avut efect și pe alte continente. Nu a durat mult până când 35 de țări și aproximativ 400 de orașe și-au manifestat dorința de a participa la această mișcare și de a-și arăta solidaritatea față de planetă. Acest eveniment a tras un semnal de alarmă și a trezit o reacție din partea tot mai multor țări. De la un eveniment din Sydney a ajuns să fie în 2012 un eveniment global. Cu invitația de a “stinge lumina” oferită tuturor, “Ora Pământului” a devenit rapid un eveniment anual, desfășurat în ultima sâmbătă a lunii Martie, foarte aproape de echinocțiu, pentru ca în majoritatea orașelor de pe glob să fie întuneric.

În ultimii ani, “Ora Pământului” a fost întâmpinată de sute de milioane de oameni de pe tot globul, care au oprit curentul electric pentru o oră. Dar, în același timp a marcat ceva nou, începutul unei schimbări care merge dincolo de o oră de responsabilitate față de mediu și presupune un compromis de lungă durată față de mediul înconjurător. Prin puterea Internetului, mesajele din spatele campaniei sunt transmise mult mai ușor unor categorii mult mai largi de public, ceea ce permite atragerea unui număr tot mai mare de participanți și chiar crearea unei comunități globale angajată în sprijinul planetei.

Schimbarea suntem noi! O schimbare durabilă va putea să apară în lume atunci când oamenii vor adopta alte modele de gândire și comportament. Aceste noi modele de a se raporta la mediul înconjurător nu trebuie să fie valabile doar o singură zi, ci trebuie să facă parte din modul nostru de a fi. Pentru a putea fi cu adevărat numiți locuitori ai Planetei Pământ și pentru a fi într-adevăr responsabili trebuie să respectăm planeta așa cum ne respectăm pe noi înșine.

În România, “Ora Pământului” se sărbătorește de 4 ani consecutiv și susține aceeași cauză și anume, atragerea unui semnal de alarmă asupra stadiului climatic al planetei din cauza unui excesiv consum de energie electrică. Sub sloganul “Lasă Pământul să respire!”, se urmărește implicarea instituțiilor publice, a societăților din mai multe domenii de activitate și a cetățenilor, într-un demers care să le schimbe mentalitatea și percepția asupra mediului înconjurător. Printr-un simplu gest de stingere a luminilor și decuplare a echipamentelor electronice aflate în stand-by, pentru o oră, suntem uniți ca oameni ai aceleiași planete, într-o cauză comună, aceea de a salva planeta!

Existența durabilă a umanității presupune gândirea în alte culori decât griul și negrul caracteristice poluării, și anume transformarea simultană a mentalităților. Schimbarea suntem noi! Fiecare, eu, tu, împreună!


ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

  • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>