Noua definiție oficială a Relațiilor Publice

3

De la 1 martie 2012 PRSA are o noua definiție pentru relațiile publice și anume – ” Relațiile publice sunt procesul de comunicare strategică care construiește relații mutual benefice între organizație și publicul său”. Vechea definiție a fost votată în 1982 și e probabil cea mai cunoscută și simplă definiție a relațiilor publice – ”Relațiile publice ajută publicul și organizațiia să se acomodeze reciproc”

Relațiile publice au foarte multe definiții, însă în general se folosește cea formulată de PRSA (Societatea Americană de Relații Publice).  RP există încă dinainte de a fi definit clar termenul și de a fi o disciplină atât de cunoscută și controversată (există lume care acuză relațiile publice de manipulare a opiniei publice sau de dezinformare). Grecia, India sau Roma se foloseau de relațiile publice pentru a-și extinde și consolida teritoriul, dominaţia culturală și religioasă.

Termenul de ”opinie publică” este introdus abia în secolul al XVIII-lea, dar forţa acestuia era deja cunoscută și utilizată dinainte de a avea o definiție clară.

Thomas Jeffreson ( preşedinte american care a trăit între 1743 – 1826) a fost prima persoană care a folosit termenul de ”relații publice” într-un discurs către Congresul American în 1807.

Ivy Lee(1877 – 1934) este considerat ca fiind părintele relațiilor publice moderne. Acesta este cunoscut mai ales datorită „Declarației de principii” care a fost trimisă presei în 1906, declarație care informa despre situația reală a companiei Rockefeller (Ivy Lee a fost angajat de John Rockefeller ca reprezentant al companiei, rolul lui trebuia să fie să îmbunătățească imaginea companiei Rockefeller și a familiei acestuia, imagine zdrunciunată în urma protestelor de la minele de cărbuni din Colorado). În această declaraţie Ivy Lee își expune filosofia privind dreptul publicului de a fi informat corect. Lozinca sa era ”Publicul să fie informat!”

Responsabil de transformarea relațiilor publice în știință studiată în cadrul universitar este Edward Bernays( 1891 -1995). Aceasta a introdus primul curs universitar de relații publice, în 1923, la Universitatea din New York, de asemenea a fost primul care a tipărit prima carte din domeniul relațiilor publice – ” Cristalizarea opiniei publice” .

Despre relațiile publice se pot povesti multe, despre ce domenii acoperă, despre  istoria lor, despre modele de relații publice, despre campanii renumite și companii care au suferit deoarece nu au colaborat cu publicul, dar un lucru este singur, majoritatea le folosim și nici nu știm.

Acest articol este scris de Adriana Lazăr. Mai multe informații despre autoare găsiți pe pagina ei de Facebook, pe Twitter sau pe blog

Tags: , ,

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

  • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>