Job-urile şi reţelele de socializare

3

Sigur aţi observat faptul că micile şi marile companii s-au mutat în online şi au început să verifice activitatea angajaţiilor săi în social media şi mai mult, să recruteze angajaţi de pe reţelele de socializare.

De ce reţelele de socializare?

Importanţa prezenţei tale în social media creşte în procesul de angajare. Nu uita acest lucru! Un studiu realizat de Myjob.ro ne arată faptul că peste 65% dintre companiile angajatoare sunt interesate să folosească site-urile de socializare pentru recrutarea de noi angajaţi. Motivul este că oamenii petrec foarte mult timp pe internet şi profilul lor online a devenit o nouă cărte de vizită.

În plus, chiar şi angajatorii au nişte avantaje: economisesc bani şi resurse, reuşesc să targeteze un anumit nivel de calificare, dau de oameni pregătiţi care probabil nu ar fi aplicat pentru acel job şi  găsesc toate  informaţiile de care au nevoie despre un candidat dintr-un singur loc.

BestJobs.ro susţine că peste 83% dintre angajatori verifică background-ul online al potenţialilor angajaţi. Reţelele cele mai relevante pentru recrutare sunt LinkedIn, Facebook şi Twitter. Conform marketingportal.ro, angajatorii îşi caută potenţialii angajaţi pe LinkedIn în proporţie de 95%, pe Facebook în proporţie de de 33% şi Twitterul este folosit de 42% dintre angajatori.

85% dintre posturile obţinute prin social media sunt entry level. Tipul joburilor obţinute în acest fel sunt de… relaţionare şi comunicare pe internet, reţele de socializare, bloguri şi întreţinerea imaginii companiei în online, web design, programare  dar nu numai.

Pentru a nu pune pe fugă angajatorii trebuie să ţii cont de anumite aspecte:

 • postează date reale şi concise despre tine;
 • şterge pozele pe care ţi-ar fi ruşine să le vadă viitorul tău angajator;
 • intră în grupuri profesionale;
 • menţine-ţi profilul atractiv şi creativ;
 • dă like sau urmăreşte  site-uri/oameni din nişa ta;
 • fă-ţi conturile publice, nu ai nimic de ascuns;
 • postează link-uri cu privire la activitatea ta pe bloguri;
 • ai grijă ca numele de pe Twitter să nu fie prea complicat;
 • defineşte-ţi bine interesele;
 • postează informaţii cu privire la domeniul în care vrei să lucrezi;
 • unii ar recomanda chiar şi crearea unui cont special profesional.

Ce relaţii au companiile cu social media?

Acum să trecem la partea când eşti deja angajat al unei companii.  Am găsit pe mariussescu.ro nişte date interesante: se pare că 68% dintre companii monitorizează activitatea angajaţilor pe internet, 56% dintre companii blochează accesul la unele site-uri din social media pe când 48% dintre manageri afirmă că utilizarea social media este permisă sau încurajată în companiile lor iar 87% dintre companii sunt îngrijorate despre scurgerile de informații datorate folosirii social media la serviciu de către angajaţi.

Părerile sunt împărţite dar majoritate angajatorilor sunt usor sceptici cu privire la utilizarea social media la serviciu din diverse motive, cel mai evident fiind distragerea atenţiei de la responsabilităţile de serviciu. Conform zf.ro, aproape 60% din întreruperile de la lucru se datorează utilizării instrumentelor social media.

O nouă problemă pe această temă reprezintă faptul că sunt tot mai multe companii care cer parola contului de Facebook al angajaţilor. Incont.info ne aduce la cunoştinţă faptul că angajatorii  fac acest lucru folosindu-se de diferite tactici: fie cer parola la angajare sau cer potenţialilor angajaţi să se logheze pe paginile lor de Facebook, parolele rămânând stocate în calculator, fie le cer aplicanţilor să se împrietenească pe Facebook cu personalul de la resurse umane.

Şi dovadă că social media are riscurile ei, unii patroni cer angajaţilor să semneze contracte prin care declară că nu vor face remarci negative legate de companie pe reţelele de socializare. Despre cât de greşit sau nu este acest aspect am putea dezbate la nesfârşit.

De cealaltă parte, implicarea angajaţilor în social media poate aduce foarte multe avantaje. Dacă angajaţii unei companii nu-şi promovează compania, atunci cine? Aceştia pot creşte vizibilitatea organizaţiei şi în alte grupuri şi medii decât cele utilizate de companie.

Ce oameni din companie sunt responsabili de social media?

Este o greşeală să laşi secretara, contabilul sau specialistul în IT să posteze pe blog,  să creeze conţinut pe Facebook sau să tweet-uiască. Chiar dacă nu necesită un job fulltime, fiecare companie care vrea să fie vizibilă pe internet trebuie să angajeze o persoană care să cunoască regulile comunicării în online. Orice greşeală în social media poate distruge întreaga imagine a companiei.

Sursă foto

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

 • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>