Find a Job Through Social Networking

0

Cum să folosim Facebook, Twitter, LinkedIn, blogul și multe altele în avantjul nostru

Știm foarte bine că în ultima vreme piața locurilor de muncă nu a fost nici activă și cu atât mai puțin variată. Tinerii absolvenți fac anumite compromisuri când vine vorba de găsirea unui loc de muncă: fie se angajează pe orice post numai pentru a câștiga bani, fie muncesc din greu și “dau din coate” pentru a ocupa locul pe care și-l doresc.

Lansată în anul 2011, cartea Find a Job Through Social Networking – Use LinkedIn, Twitter, Facebook, Blogs, and More to Advance Your Career aduce în atenția cititorului sfaturi ce oferă posibilitatea găsirii unui loc de muncă prin intermediul rețelelor sociale. Cele două autoare, Ellen Sautter și Diane Crompton, ne ajută să ne îmbunătățim abilitățile și ne ghidează prin această piață globală a locurilor de muncă.

Structura cărții

Nu vă lăsați copleșiți de numărul mare de capitole și subcapitole, pentru că acestea nu fac decât să ofere cărții o structură clară și concisă. Cele zece capitole sunt următoarele:

 • Capitolul 1 – Connecting Social Networking to Your Career Goals . În acest prim capitol, ne familiarizăm cu sintagma social network (rețea socială) și identificăm care rețele sociale sunt potrivite în atingerea țelului nostru.
 • Capitolul 2 – Understanding the Benefits of Social Networking. În cel de-al doilea capitol aflăm cum îi ajută rețelele sociale pe cei ce sunt în căutarea unui job să și ajungă la acesta. De asemenea, învățăm cum pot beneficia oamenii de vânzări, liber profesioniștii sau cei care dețin o afacere, de aceste rețele. În cele din urmă, trebuie să conștientizăm că este foarte important să ne implicăm în această nouă dimensiune a socializării.
 • Capitolul 3 – Standing Out in the Cyberspace Crowd. În acest capitol extragem o mulțime de informații utile: de la cum ne putem diferenția de restul persoanelor prezente pe rețelele de socializare, la cum să tratăm informațiile negative ce apar despre noi sau  cum să identificăm obiectivele noastre în cadrul rețelei respective.
 • Capitolul 4 – Harnessing the Power of Social Networks. Prin intermediul acestui capitol vom afla care sunt beneficiile aduse de rețelele sociale, dar și care sunt regulile etichetelor din rețelele sociale.
 • Capitolul 5 – Leveraging LinkedIn’s Power. LinkedIn poate fi considerat vârful social media, iar în acest capitol aflăm care sunt avantajele acestei rețele atunci când suntem în căutarea unui job
 • Capitolul 6 – Using Facebook for Professional Purposes. Majoritatea dintre noi folosesc zi de zi profilul de Facebook pentru a comunica cu prietenii, dar este important să știm cum să folosim această rețea de socializare și în scop profesional. Altfel spus, trebuie să găsim echilibrul dintre utilizarea personală și cea profesională a contului.
 • Capitolul 7 – Building a Following with Microblogging and Twitter. Din capitolul 7 aflăm diferite ponturi de la cei ce folosesc Twitter-ul sau blogurile pentru a găsi un job.
 • Capitolul 8 – Building Your Brand in the Blogospehere. Noi suntem cei în măsură să hotărâm dacă blogul este o soluție viabilă sau nu, atunci când vrem să ne afirmăm. Capitolul 8 prezintă toți pașii necesari creării  unui blog.
 • Capitolul 9 – Posting, Publishing, and Podcasting: More Ways to Connect Online. Un capitol dedicat atât celor ce sunt la început de drum în rețelele sociale, cât și celor care vor să facă progrese în această direcție.
 • Capitolul 10 – Growing Your Social Network. Este esențial să transformăm rețelele sociale în strategii de găsire a job-ului. Trebuie să analizăm avantajele și dezavantajele fiecărei rețele în parte, pentru ca mai apoi să stabilim care ne aduce cele mai multe beneficii. Aceste rețele sunt în continuă schimbare, deci trebuie să aruncăm o privire spre viitor la toate tendințele și previziunile ce apar.

În ziua de azi, majoritatea oamenilor au cel puțin un cont pe o rețea de socializare, fie că vorbim de Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ sau MySpace. Important este cum valorificăm timpul petrecut pe acea rețea. În plus, prezența noastră pe aceste rețele se face atât activ, cât și pasiv: activ prin tweet-uri, follow-uri, comment-uri, postări etc. și pasiv prin simplul fapt că profilul nostru există și, astfel, avem parte de o anumită vizibilitate. Contează foarte mult ce scriem, cum scriem și de ce scriem pentru că, atunci când ne așteptam mai puțin, cineva ne va oferi atenția cuvenită.

Find a Job Through Social Media poate fi privită ca un ghid cu instrucțiuni clare pentru cei interesați de mediul online și în special de cei care sunt în căutarea unui job.

V-ați gândit că jobul vostru poate fi la un comment/tweet distanță?

Sursă foto 1, foto 2

 

Acest articol este scris de Flavia Macarie

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

 • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>