În zilele noastre, în care digitalizarea a preluat aproape toate aspectele marketingului, platforma de socializare Facebook este un mediu simplu de a ajunge la un număr mare de persoane, oferind o acoperire masivă a potențialilor clienți. Anul acesta se împlinesc 17 ani de la lansarea aplicației, iar platforma creată de Mark Zuckerberg a reușit să strângă până în momentul actual aproximativ 2,7 miliarde de utilizatori de pe întregul glob.
Dacă ești sau dorești să devii una dintre persoanele care folosește promovarea online a unui business, îți spunem de pe acum că este o decizie foarte bună, deoarece Facebook îți oferă toate instrumentele la îndemână pentru ca afacerea ta să se bucure de succes. În continuare am să vorbesc despre 7 pași pentru a-ți dezvolta activitatea online într-un mod ce asigură câștigul:
1. Marketing pe Facebook
Nu există un loc mai bun atunci când vorbim de acoperire mare decât rețelele de socializare. Rețeaua care a atins peste jumătate din numărul persoanelor adulte de pe glob este ușa către publicul vizat, iar cheia este conținutul pagini tale. Facebook recomandă utilizarea videoclipurilor și pozelor tip carusel pentru a atrage utilizatorii. Așa cum am menționat și în articolul trecut, în postările tip carusel se pot adăuga până la 10 imagini sau videoclipuri, ba mai mult, acestea din urmă au un engagement mai mare. Fie că este vorba de un anunț video scurt sau de un videoclip mai lung ce prezintă produsele tale, acesta poate ajuta la promovare. În plus, acum poți adăuga poze sau videoclipuri de pe desktop și de pe telefon în aceeași postare.
Dacă ești mai curajos și dorești să transmiți anumite informații sau să oferi detalii despre brandul tău, un Q&A live este alegerea perfectă! Persoanele interesate de produsele tale vor putea să-și lămurească întrebările cu privire la ce le-a atras atenția, iar tu îi poți familiariza, atât cu brandul, cât și cu tine. Conform studiilor, oamenii sunt interesați să cunoască persoanele din spatele brandurilor, astfel se consolidează o relație de încredere și sunt mai atrași spre achiziționare.
Facebook ads și vizibilitatea – reach-ul unei postări poate diferenția. Acesta poate fi de tip organic – ceea ce înseamnă că postarea ta a atras atenția utilizatorilor natural sau mai poate fi plătit – adică postările tale se transformă în reclame care sunt promovate pe Facebook în funcție de bugetul alocat. Nu uita să verifici statisticile! Este singurul mod care îți poate arăta dacă activitatea ta este cea corectă și ce necesită mai multă atenție sau schimbare.
2. Fii creativ!
Desigur investiția în publicitate pe Facebook este necesară dacă dorești ca afacerea ta să se dezvolte și să reziste pe termen lung pe piață. Cu toate acestea, nu doar postările plătite trebuie să atragă atenția, ci și felul în care îți prezinți produsele sau serviciile pe pagina ta. Este recomandat să construiești totul cu multă creativitate, atenție la detalii și să ai o activitate care să te diferențieze de concurență. Conținutul de calitate te va ajuta să atragi clienții, astfel beneficiezi de reach-ul organic și îți convingi vizitatorii să îți ofere un like la pagină pentru a fi la curent cu postările tale.
Pune accentul pe interacțiunea cu fanii, postează des, răspunde la fiecare mesaj și comentariu, răspunde la întrebări, folosește emoticoane, hashtag-uri, tag, expresii în limba engleză, inserarea locație, cele mai bune poze ale produselor, mai apoi completează postarea cu un text clar, relevant și la obiect. Conform studiilor, oamenii sunt atrași de descrieri scurte și concise, mai bine adaugi un link către site-ul tău, dacă acesta există sau îndeamnă-i să-ți trimită un mesaj privat pentru a afla mai multe detalii despre ce le-a atras atenția. Este recomandat să folosești call to action în postări. Asta înseamnă că întrebările de la sfârșitul descrierilor de pe Facebook vor face ca interacțiunea cu fanii pagini să crească. Spune-le ce dorești de la ei! Dacă te-ar ajuta un share, roagă-i să distribuie postarea, dacă ai nevoie de mai multe comentarii, cere-le o părere despre produs sau întreabă-i ce și-ar dori să vadă de la tine pe viitor, cere feedback. Asta îți va aduce mai multă vizibilitate, dar și transparență în ceea ce privește publicul tău și vei construi o relație mai strânsă cu el.
Link-uri, link-uri și iar linkuri! Da, sunt necesare și benefice pentru afacerea ta. Dacă la postări nu este recomandat să descrii în totalitate produsul sau serviciul, atunci când ai un site dedicat afacerii tale, poți jongla cu felul în care le prezinți. Acolo este locul unde lumea află mai multe informații, unde îți prezinți ceea ce vinzi în detaliu, chiar și videoclipurile de prezentare sunt foarte benefice.

3. Giveaway, dar la momentul potrivit
Trebuie să recunoaștem că tot ce este gratis ne atrage pe internet. Atunci când vine vorba de giveaway, brusc comentariile postărilor se înmulțesc, like-urile la fel și, după caz, și distribuirile. Apoi liniște! Se întâmplă de multe ori ca atunci când o pagină face un giveaway să primească o atenție mare din partea utilizatorilor, iar la sfârșitul concursului să dispară de parcă nici nu au fost, concluzie: engagement zero. Într-adevăr, acest tip de promovare are un succes recunoscut, dar contează să te folosești de el la momentul potrivit. Mă refer la faptul că, pentru început, trebuie să te faci cunoscut, să ieși din mulțime, să primești deja atenție, iar mai apoi să oferi ceva în schimb printr-un giveaway. Este un fel de răsplată pentru susținerea pe care utilizatorii ți-au oferit-o până în momentul respectiv. Așa demonstrezi că îți pasă, că dorești să oferi înapoi și că ei sunt importanți pentru tine.
4. Facebook stories
Poveștile ce țin 24 de ore sunt foarte vizualizate, atât pe Facebook, cât și pe Instagram, iar acestea pot fi salvate în featured, chiar dacă trec 24 de ore, acestea rămân pe profil și sunt o modalitate bună de a oferi vizitatorilor paginii o primă impresie grozavă.
5. Postare fixată
Postare fixată sau Pinned post va rămâne în partea de sus a paginii tale, asta înseamnă că este primul lucru pe care vizitatorii paginii îl văd. Prin această postare, fie că este o poză sau videoclip poți să îți prezinți punctele forte ale brandului, produsele, un overview sau o prezentare scurtă despre ce vrei să aduci nou în viața clienților tăi. Este un tool de care te poți folosi pentru a atrage atenția utilizatorilor.
6. Facebook Business Manager
Business Manager este un instrument care îți permite să gestionezi postările organice și plătite, poți accesa insights unde îți este prezentat impactul pe care postările tale l-au avut, atât pe Facebook, cât și pe Instagram. Poți vizualiza rezultatele reclamelor și poți afla detalii despre cei care îți vizitează pagina, cum ar fi vârsta, sexul, locația și content-ul care îi atrage.
7. Grupurile
Dacă există oameni cu aceleași pasiuni online, cu siguranță îi găsești în grupurile de pe Facebook, așa că de ce să nu profiți și tu de acest lucru? Dacă ai o afacere care se bazează pe produse bio, fără dar și poate, găsești zeci de grupuri care postează doar despre acest subiect. Acolo este locul perfect pentru a-ți prezenta afacerea. De câte ori faci o postare, bifează și grupurile în care ești înscris, astfel un număr mare de utilizatori îți vor vizualiza activitatea.
Sursa 1: https://www.stirilekanald.ro/utilizatori-facebook-2021-20129828
Sursa 2: https://about.fb.com/news/2021/10/facebook-company-is-now-meta/