Monitorizarea campaniilor – Când și cum?

0

O campanie nu începe odată cu primul comunicat de presă și nici nu se încheie odată cu ultimul. În funcție de complexitatea acesteia, planificarea ei poate dura zile sau chiar săptămâni, la fel și follow up-ul ei.

Campaniile pot fi împărțite în trei etape: pregătirea, implementarea și evaluarea. Fiecare dintre aceste etape este importantă pentru succesul final și fiecare conține un număr de task-uri. Monitorizarea are rolul nu doar de a o evalua, ci și de a o îmbunătăți din mers.

concept-18290_1920

Când se face monitorizarea?

Perioada desfășurării unei campanii este cea mai complexă din punct de vedere al activităților de implementare dar și de monitorizare și interacțiune cu publicul țintă. Mai exact, trebuie monitorizate reacțiile imediate din toate mediile de comunicare. Este vorba atât de interpretarea, cât și de anticiparea posibilelor situații de criză.

O altă etapă a monitorizării are loc după încheierea campaniei, când se pun în bilanț reacțiile pozitive și negative, fapt ce ajută atât la interpretarea impactului acesteia, cât și la formarea viitoarelor strategii, acolo unde este cazul.

Ce se măsoară?

Uneltele de monitorizare pun la dispoziție o mulțime de parametri. Desigur, nu toți sunt de ajutor, ci trebuie să-i alegem pe cei care sunt mai importanți pentru brand-ul promovat. Se poate măsura numărul articolelor scrise și a preluărilor, numărul mențiunilor în Social Media, a mai mult, se poate monitoriza și numărul de oameni care a văzut sau a interacționat cu campania. De asemenea se pot măsura părerile mențiunilor (pozitive, negative sau neutre), atât în presă cât și în Social Media, ceea ce îți oferă posibilitatea de a formula un răspuns, dacă este cazul.

Care sunt tehnicile?

Tehnicile de monitorizare folosite depind atât de tipul campaniei, cât și de etapele ei. În timpul desfășurării acesteia, foarte util este Google Alerts, dar și verificarea constantă a comentariilor și a știrilor apărute, în speciale a celor cu conotații negative. În etapa finală, se pune  mai mult accent pe instrumentele care oferă cifre și care adună toate mediile de comunicare la un loc. Exemple legate de acest subiect găsiți într-un articol mai vechi. 

Dacă doriți ca o campanie să aibă succes, trebui să știți că aceasta necesită centralizarea acoperirii media, cifre cu care se calculează rata de succes și analiza constantă a impactului și ajustarea din mers, acolo unde este cazul. Toate acestea se pot realiza cu ajutorul monitorizării.

 

Surse: Sursa 1, Sursa 2

Tags: , , , , ,

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

  • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>