Diacriticele, mai mult da decât ba

2

diacritice
În ultimii ani, în mediul online, diacriticele au fost unul dintre subiectele aprinse, în urma cărora s-au făcut dezbateri virtuale, s-au scris articole pe bloguri și s-au conceput campanii. Astfel, s-au creat foarte multe păreri pro și contra despre scrierea cu diacritice.

Cu toții știm că diacritica este semnul care se adaugă la o anumită literă pentru ca, în pronunție, să se diferențieze cuvintele. Deci, pronunțăm „românește” pentru a nu confunda cu „romaneste”. Spunem că „Andrei s-a urcat în păr”, nicidecum „Andrei s-a urcat in par”.

Limba noastră, româna, folosește cinci litere cu semne diacritice – ă, â, î, ș, ț. Litere care, conform „Legii nr. 183 din 16 mai 2006 privind utilizarea codificării standardizate a setului de caractere în documentele în formă electronică”, trebuie folosite în mod obligatoriu de autoritățile și instituțiile publice, dar și de notarii publici. Mai mult decât atât, pentru categoriile precizate mai sus sunt și amenzi de la 3.000 până la 5.000 de lei.

O lege aplicată domeniului public este un exemplu pentru încurajarea oamenilor să folosească din ce în ce mai mult diacriticele. Spre deosebire de România, Franța sau Germania nu tolerează scrierea fără diacritice.

Așa cum scriam mai sus, diacriticele au generat și campanii în online menite să vă facă să le folosiți atunci când scrieți. Campaniile „Scriu cu diacritice”, „Scrie românește pe net” și, cea mai recentă dintre ele, „Adoptă un Ș” au un rol educativ și sunt binevenite chiar și în 2015.

Un obiectiv al campaniilor „Scrie românește pe net” și „Adoptă un Ș” a fost să convingă ROTLD (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București) că trebuie implementate diacriticele românești în domeniul.ro. Și a dat roade. Începând cu 3 iunie 2015, diacriticele pot fi înregistrate. Da, de atunci www.scriețiromânește.ro, www.mănâncăsănătos.ro sau orice alt domeniu cu diacritice poate fi al vostru. Părerile pro și contra nu au întârziat să apară, însă doar timpul va confirma dacă românii vor începe să folosească diacriticele și când accesează un site sau blog.

De asemenea, un impact mare l-a avut campania „Adoptă un Ș”. Cu o prezență foarte bună în online prin articolele de pe bloguri și site-uri, dar și la radio, organizatorii campaniei nu s-au oprit doar la acest mod de promovare. Ei au provocat diverse persoane să citească sau să cânte fără diacritice. Ce a ieșit, vedeți mai jos.

Așadar, dacă sunteți la început de drum, aveți un blog sau un site, vă recomandăm să scrieți cu diacritice. În acest fel, cititorii se vor concentra pe mesaj, nu pe a încerca să deslușească textul. Scrieți în română, nu romana.

Sursă 1 | sursă 2 | sursă 3 |

Fotografia 1 cu licenţă specială, obţinută în urma unui parteneriat cu Shutterstock.

Tags: , , ,

  1. Andrei

    Ajutor pt copy & paste http://diacritice.bioelite.ro pt texte scurte.

    Pt texte lungi, singura solutie este sa pui tastatura in romaneste si sa te obisnuiesti cu ea. In mod cert vei scrie mai incet.

    Peste 100 de ani este posibil sa nu mai avem diacritice deloc. Presa online este mai toata fara diacritice, iar ei anunta deja un trend.

    Reply

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

  • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>