De fiecare dată când discutăm despre o afacere, fie ea online sau offline, identitatea vizuală este un element important pentru că aceasta diferenţiază compania/organizaţia în cauză de restul companiilor care oferă produse sau servicii asemănătoare. Nevoia de personalizare şi de diferenţiere, vitală de altfel supravieţuirii în piaţa concurenţială, a dus la apariţia conceptului de logo. Simbolul grafic, aparent nesemnificativ şi uşor de realizat, este în realitate piatra de temelie a procesului de construcţie a unei identităţi cu adevărat reuşite.
Logo-ul este în esenţă un ansamblu format dintr-un set de caractere şi un simbol grafic. În mod normal, un logo ar trebui să fie compus din iconotype – simbolul grafic – şi logotype – scrisul efectiv, nu neapărat în această ordine. Dragoş Alexa recomandă, în Cartea cu secrete, ca pentru brandurile noi, identitatea vizuală să cuprindă denumirea firmei (proporţia nu contează) pentru că orice logo ar trebui să comunice despre cine/ce este vorba. Cu timpul, simbolul grafic va fi suficient pentru ca lumea să ştie despre ce companie este vorba şi logo-ul se va putea modificat în acest sens (un exemplu – simbolul maşinilor Mercedes).
Designul oferă o formă vizibilă conţinului, de aceea un logo reprezintă mult mai mult decât un banal simbol grafic. Un logo vorbeşte pentru companie în momentul în care tu nu eşti acolo să o faci şi transmite, în momentul în care este expus publicului, valorile şi ideile reprezentative companiei. Comunicarea devine astfel, prin design, un scop în sine. Un logo bun este puternic şi în acelaşi timp tăcut, în sensul că nu atrage atenţia prin complexitatea sa, ci reuşeşte să rămână întipărit în mintea publicului prin semnificaţia pe care o are.
Importanţa unei identităţi vizuale puternice se remarcă prin brandurilor puternice care şi-au concentrat atenţia şi eforturile în a construi o imagine care să atragă atenţia publicului şi să determine loialitatea acestora. Notorietatea puternică a logo-ului, a evenimentelor sau a poveştilor create de compania în cauză ajută la câştigarea unei poziţii importante în topul celor mai bune branduri din lume despre care puteţi afla mai multe aici. Dacă ar fi să analizăm puţin câteva dintre logo-urile celor mai cunoscute branduri, se observă faptul că nu există o regulă de aur care să asigure succesul. Unele companii au ales să folosească doar un simbol grafic (Apple), pe când altele şi-au folosit numele întreg pentru logo (Google). Dacă unele branduri au rezistat zeci de ani cu acelaşi logo (Coca-Cola), altele au preferat să apeleze la o strategie de rebranding (Vodafone).
În ceea ce priveşte brandurile româneşti puternice, regulile pentru alegerea unui logo şi pentru o identitate reuşită sunt la fel de greu de identificat. Luând în considerare clasamentul celor mai puternice mărci româneşti din anul 2012, realizat de Revista BIZ, în colaborare cu Unlock Market Research, putem totuşi observa faptul că logo-urile de pe primele poziţii pun mai mult accent pe utilizarea logotype-ului. Majoritatea brandurilor au avut nevoie, de-a lungul anilor, de rebranding, dar modificările realizate au fost subtile şi au constat, în general, în schimbarea fontului scrisului sau designului etichetelor produselor.
Se observă faptul că logo-urile respectă regulile în ceea ce priveşte utilizarea culorilor. Pentru brandurile care oferă produse care conţin ingrediente naturale s-a utilizat culoarea verde, care sugerează prospeţime, natură, sănătate.
Pentru brandurile care oferă apă minerală s-a utilizat culoare albastră, atât în cazul fontului ales cât şi în cazul sticlei, culoare care sugerează puritate, claritate şi revigorare. Se observă şi faptul că, deşi nu s-a utilizat un simbol grafic care să faciliteze asocierea cu brandul, în ambele cazuri apar imagini din natură care au rolul de a completa logotype-ul şi de a înlocui simbolul grafic.
În cazul companiilor care produc ciocolată, s-a ales culoarea roşie despre care se ştie că este potrivită pentru industria alimentară deoarece stârneşte apetitul. Contrastul puternic alb-roşu este utilizat pentru a atrage atenţia şi pentru a “împinge” potenţialul client să cumpere produsul în cauză.
Există, desigur, numeroase alte branduri româneşti care se bucură de o identitate vizuală puternică şi al căror logo va rămâne pentru mult timp în minţile consumatorilor. Noi am ales să vă prezentăm doar câteva dintre logo-urile celor mai puternice branduri la ora actuală din România, branduri pe care considerăm că fiecare le cunoaşte şi ale căror produse cu siguranţă le-am consumat fiecare cel puţin o singură dată. Vouă care alt logo al unui brand românesc v-a atras atenţia şi vă place?
cel mai mult imi place logo ul plafar