Inteligența artificială se regăsește din ce în ce mai mult în discuțiile oamenilor de business, ba chiar se spune că datorită sarcinilor pe care le poate realiza în locul angajaților, o parte din populație își va pierde locul de muncă.
ChatGPT a început să cucerească lumea de când a fost lansat de către institutul de cercetare OpenAI, în noiembrie anul trecut. Așa zisa aplicație are mai multe funcții:
- scrie texte
- ia notițe în timpul întâlnirilor
- scrie emailuri
- rezolvă funcții matematice
- generează răspunsuri
Se pare că ChatGPT a devenit un adevărat rival al Google, deoarece folosește un alt fel de motor de căutare, oferind întrebărilor răspunsuri directe, informații aranjate, un fel de sumar al mai multor link-uri pe care ar trebui să le deschizi dacă aceeași solicitare ai face-o pe Google.
Ce este mai interesant este faptul că, dacă după câteva minute revii și pui aceeași întrebare pe ChatGPT, el îți va oferi un răspuns mai complet față de primul, deoarece chat botul a adunat mai multe informații în timp ce tu citeai primul răspuns. Pe lângă asta, chatul este programat să ofere text sub forma unei conversații, apropiindu-se foarte mult de dialogul între două persoane reale.
ChatGPT4
Ultima versiune a aplicației se numește ChatGPT4 și este capabilă să interpreteze și imagini, nu doar text. Asta înseamnă că îți poate oferi un răspuns în timp ce deslușește însemnătatea imaginii, așa cum spun cei de la BBC, chat botul poate oferi o întreagă rețetă de gătit pe baza imaginilor cu ingrediente încărcate în aplicație. De asemenea, poate procesa până la 25.000 de cuvinte, de aproximativ opt ori mai multe decât ChatGPT, adică prima variantă a aplicației. O nebunie, nu-i așa?
În momentul actual aplicația este gratuită, însă există și o versiune mai avansată numită ChatGPT Plus, iar pentru a beneficia de ea abonații plătesc 20 de dolari pe lună. În România aplicația a ajuns în prima lună a anului 2023 și a fost accesată de mii de utilizatori. Aplicația a fost programată în principal să ofere răspunsuri în limba engleză, dar și în alte numeroase limbi. Desigur, românii nu au stat deoparte și au profitat de acest ajutor, acest lucru iscând chiar un scandal în școli.
Plagiat
Elevii și studenții nu au ezitat să încerce noua aplicație, astfel s-a ajuns chiar la interzicerea folosirii ei în sălile de clasă din New York, deoarece se consideră că are un efect nu tocmai benefic asupra gândirii și creativității elevilor.
Aplicația nu este interzisă momentan în școlile de la noi din țară, iar elevii din mediul academic profită la maximum de acest lucru. Tendința de plagiat este mare, însă în prezent elevii și profesorii aleg din propria inițiativă dacă să folosească sau nu această aplicație, ChatGPT nefiind interzis momentan în sălile de clasă din România.
Un alt lucru interesant este faptul că, Universitatea Babeș Bolyai a făcut primul pas în integrarea inteligenței artificiale în viața normală a studenților. Astfel, 100 de locuri vor fi disponibile la specializarea „Inteligență Artificială” de la Facultatea de Matematică și Informatică, cu o perioadă de studiu de 3 ani, iar la Iași se va putea opta pentru această specializare la Master, conform stirileprotv.ro.
Dispar anumite locuri de muncă
O parte din cei care au aflat de ChatGPT se tem că în curând va fi capabil să înlocuiască chiar anumite joburi. Sam Altman, directorul general al OpenAI, a fost citat în The Guardian spunând „În curând veți putea avea asistenți utili care să vă vorbească, să vă răspundă la întrebări și să vă dea sfaturi. Mai târziu, veți putea avea ceva care să facă sarcini pentru dumneavoastră”, iar acest lucru a ridicat multe semne de întrebare.
Inteligența artificială își face din ce în ce mai mult loc în diferite domenii de muncă, iar ChatGPT începe să devină o amenințare pentru anumite poziții. Pentru unii va deveni partener, pentru alții înlocuitor. Multe firme folosesc call center-uri deja automatizate, iar noua aplicație ar putea scrie e-mailuri în locul angajaților, manuale de utilizare sau alte texte, ar putea fi folosită ca instrument de brainstorm, dar desigur, toate acestea trebuie verificate apoi de către om.
Din cauza inteligenței artificiale se preconizează că mai multe locuri de muncă vor dispărea în următorii zece ani, iar printre cele mai vizate sunt: lucrătorii în domeniul producției de masă, operatorii de linie, casieri, secretari și recepționeri, analiști de credite și agenți de vânzări, operatori de call-center.
Un alt loc de muncă amenințat este și a celor din departamentul de HR, deoarece la nivel de recrutare, un robot se poate descurca foarte bine în a înțelege un CV. Astfel, robotul analizează competențele candidatului și le compară cu cerințele postului, fiind de mare ajutor dacă numărul de aplicări este mare. Acest proces este realizat înaintea interviurilor, iar multe companii au optat deja pentru un robot pentru etapa inițială a procesului de angajare, deoarece spun ei, costurile sunt mai mici.
Specialiștii ne spun că pentru a oferi unui robot un CV pe care să-l poată citi și înțelege, trebuie să respectăm câțiva pași importanți în redactarea lui:
- folosește fraze scurte
- repetă cuvinte cheie
- oferă doar informații relevante
Va înlocui inteligența artificială specialistul în comunicare?
Există mai multe surse care spun că ChatGPT este o amenințare și pentru copywriteri, că poate scrie texte, esee, generează idei, scrie diferite tipuri de conținut, face research și multe altele. Însă, cum rămâne cu creativitate, dar cu strategiile și cu întâlnirile de presă sau alți oameni din domeniu? Poate oare să înlocuiască complet un om de relații publice? Noi credem că nu.
Inteligența artificială poate fi un adevărat ajutor în domeniile de comunicare, însă folosită în exces poate elimina autenticitatea unui angajat. Indiferent cât de mult AI va fi îmbunătățită, credem că niciodată nu va putea înlocui complet un om de PR, deoarece ne place să comunicăm și să vedem oameni, să generăm idei împreună, să legăm relații și să fim creativi.
Boții de chat înlocuiesc partenerii de viață
Dacă credeam că pierderea unor locuri de muncă este o adevărată problemă, ei bine, se pare că în China roboții au luat locul și partenerilor de viață. Fiind împinși de sentimentul de singurătate, generația din China cuprinsă între 1980 și 2015 sunt predispuși a apela la inteligența artificială pentru a-și construi o relație. Deoarece aceste generații sunt catalogate ca fiind singuratice și introvertite, le este mai ușor să dezvolte o relație cu un robot decât cu o persoană reală. Din cauza perioadei pandemice descărcările aplicațiilor care sunt create pentru a genera conversații a crescut alarmant în ultimii 2 ani.
404 error
Cu toții știm că fraza „404 error ” înseamnă că un site nu funcționează și că nu ne putem folosi de informațiile pe care le conține. Ei bine, chiar și ChatGPT prezintă erori, deoarece specialiștii spun că de foarte multe ori aplicația oferă texte fără logică, nu deține informații complete despre evenimente recente, dă răspunsuri greșite și incorecte. Este recomandat ca aplicația să se folosească ca un mic tool de ajutor, iar oamenii să fie precauți când folosesc informațiile primite de la robot și nu ar trebui ca acestea să fie direct copiate și folosite indiferent de domeniu și context.
Concluzie
Există păreri pro și contra vis-a-vis de ChatGPT și cu siguranță adevărul se află câte puțin de fiecare parte. Aplicația este o tehnologie remarcabilă și un tool cu un impact mare asupra dezvoltării inteligenței artificiale. Suntem siguri că AI se va dezvolta din ce în ce mai mult în viitor și că nu va ezita să ne surprindă. Cu toate acestea, indiferent de domeniu, chiar și cel al inteligenței artificiale, toate depind de creativitatea umană.
Tu ești pro sau contra ChatGPT?