Ce este un brief pentru agenție și ce conține acesta?

0

Brief-ul este un document redactat de client pentru o agenție de comunicare, în care sunt specificate informații privind compania, produsul sau serviciul care se vrea a fi promovat și așteptările pe care clientul le are de la agenția respectivă.

Fiecare brief are deci un conținut specific, dar există niște rubrici standard care se regăsesc în mai toate documentele de acest fel și pe care, dacă nu le regăsiți, e bine să le solicitați.

1. Background
După cum probabil intuiți, în această categorie își vor găsi locul informațiile despre companie, istoric, evoluție, piață, competiție, demersurile anterioare de comunicare și promovare, situația actuală a companiei, în general și a produsului avut în vedere, în special.

2. Obiective
Din această rubrică ar trebui să înțelegem care sunt așteptările clientului de la procesul de comunicare. Obiectivele se traduc în reacții obținute din partea publicului țintă, trebuie să fie specifice și măsurabile și să se încadreze în planul general de business al companiei. Există o multitudine de obiective de comunicare posibile, dar majoritatea se referă la creșterea vânzărilor, a notorietății, îmbunătățirea imaginii, crearea sau repararea unei reputații, gestiunea crizei etc.

3. Strategia
Multe companii consideră că partea asta ar trebui să o lase în grija agenției sau specialistului de comunicare, că doar de-aia îl plătesc, însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Publicitatea și relațiile publice nu se manifestă izolat, ca acțiuni singulare. De aceea, clientul trebuie să specifice care sunt măsurile care au fost deja luate în vederea atingerii obiectivelor sau care sunt în acel moment în derulare. Politica de produs, de preț, de distribuție, elemente de cultură organizațională, toate acestea trebuie aduse la cunoștința persoanelor care vor comunica în numele clientului.

4. Target
E recomandat ca reprezentanții companiei client să specifice, măcar în linii mari, publicul pe care ei îl au în vedere. Segmentele specificate în brief vor fi ulterior revizuite de specialiștii în comunicare, dacă este cazul.

5. Metode de evaluare și măsurare
Cu alte cuvinte, indicatorii care îți arată că obictivele propuse au fost îndeplinite. Omul de comunicare trebuie să știe ce înseamnă pentru client o campanie reușită sau una eșuată, pentru că de acest aspect va depinde și remunerația.

6. Altele
– bugetul disponibil
– deadline-uri pentru testări, plăți, finalizare materiale, achiziția de spații media etc.
– eventuale guidelines

Informații mai multe și mai dezvoltate găsiți aici.

 

Acest articol a fost scris de: Corina Saftescu

http://corinasaftescu.com/

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

  • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>