Aproape totul despre Tumblr

0

Întrebare capcană: care este platforma de Social Media preferată de tinerii sub 25 de ani? Dacă ai răspuns Facebook, cum am facut-o de altfel și eu, să știi că este greșit. Tumblr este, începând cu 2013, platforma cea mai vizitată pentru tinerii sub 25 de ani. Cum subiectul mi-a stârnit curiozitatea, am încercat să descopăr câte puțin din dedesupturile platformei și să înțeleg care este elementul care îi ține pe cei tineri și neliniștiți cu ochii lipiți de ecrane. Pentru o lungă perioadă de timp, am privit Tumblr ca pe o platformă de microblogging vizual, adică părea a fi locul perfect pentru a-ți descoperi preferințele estetice pe care puteai să le împărtășești, dacă voiai, cu alți colecționari de poze și clipuri cu gusturi asemănătoare cu ale tale. Era acel loc unde umorul, sarcasmul, spontaneitatea și abrevierile erau ridicate la rang de artă și răsplătite cu aprecieri sau reblog-uri. Era platforma pe care o foloseam pe post de bancă de imagini până la apariția Pinterest. Și, nu în ultimul rând, era locul acela cu multe, multe GIF-uri! Tumblr reprezintă însă mult mai mult.

Debutul Tumblr

Platforma a luat naștere în anul 2007 și dispunea, încă de la început, de funcții multiple. Tumblr este atât o unealtă de blogging, cu funcționalitate de microblogging, cât și o comunitate de oameni cu pasiuni comune. După ce a fost achiziționat, în anul 2013, de Yahoo!, pe lângă o optimizare a platformei, un rebranding și creearea aplicației mobile tumblr., au fost introduse și reclame.
tumblr. pune la dispoziție, fiecărui membru, propriul să Tumbelog (blog Tumblr), unde utilizatorii pot publica texte, imagini, citate, link-uri externe, material video, audio și chat-uri.
Membrii platformei beneficiază de opțiunea de ”reblog”, adică pot reposta, cu un singur click, ceva ce deja există pe Tumblr, publicat de un alt utilizator. Această opțiune poate fi asemănată cu retweet-ul conținutului pe Twitter. Mai mult, utilizatorii au posibilitatea de a aprecia postările altor membri ai platformei (love), comparative cu posibilitatea publicării comentariilor oferite de blog-urile tradiționale.

Alte atribuții Tumblr

Ca utilizator Tumblr, ai posibilitatea de a-ți sincroniza contul cu alte rețele sociale și, în același timp, de a adăuga conținutul de pe blog-ul tradițional sau pe alte platforme care utilizează feed de tip RSS. De asemenea, tumblr. îți oferă posibilitatea de a-ți creea o pagină de tip static, spre exemplu, un spațiu dedicat întrebărilor pe care ceilalți membrii doresc să ți le adreseze (Questions page).
Blog-ul Tumblr poate fi optimizat în așa fel încât să se asemene cu o veritabilă pagină web. Se pot adăuga widget-uri specifice, pentru tracking, menite să îți analize traficul pe blog, îți poți achiziționa un domeniu propriu și chiar să îți cumperi sau să îți creezi template-uri speciale pentru blog, potrivite cu tipul de conținut pe care îl generezi.

Despre comunitatea Tumblr

Pentru că Tumblr este o platformă gratuită, vom găsi o sumedenie de tipuri de blog-uri. De la celebrități, la politicieni, adolescenți obișnuiți și companii, toți utilizatorii doresc să își creeze propria nișă și propriul jargon.

Dacă doriți ca Tumbelog-ul vostru să aibă success, trebuie să țineți cont de câteva aspecte. În primul rând, trebuie să alegeți o temă specifică pentru blog. Veți avea șanse mult mai mari să vă transformați utilizatorii în abonați, dacă vor descoperi firul comun al postărilor de pe blog. Vor putea decide dacă tema Tumbelog-ului se potrivește cu interesele lor și se vor putea abona. Dacă postările de pe blog sunt generaliste, variate în conținut, potențialii abonați nu vor alege să revină, pentru că vor considera o pierdere de timp navigatul pe un blog care nu vorbește ”pe limba lor”. Pentru a găsi modele de Tumbleog-uri de success, folosiți cu încredere pagina explore de pe Tumblr.

Postați constant! Dacă doriți să adăugați câte un material pe săptămână, nu are rost să vă așteptați la rezultate în universul Tumblr. Indicat ar fi să postați unul sau chiar mai multe materiale pe zi, pentru a putea menține atenția abonaților. Dacă nu aveți timp să postați zilnic materiale în timpul orelor de vârf de activitate pe Tumblr, platforma vă pune la dispoziție opțiunea de a vă programa postările după un anumit orar, pe care îl puteți edita din setări.

Postați conținut original! Asta înseamnă că dacă vă mulțumiți să repostați conținutul de pe alte Tumbelog-uri de success, vă va fi mult mai greu să atingeți gradul de notorietate dorită pe platformă. Există cazuri izolate de bloguri Tumblr al cărui conținut este constituit exclusiv din reblog-uri, însă ele sunt excepții, nu exemple de urmat. Conținutul vizual rămâne în topul preferințelor utilizatorilor tumblr., așa că dacă știți să folosiți aparatul foto și aveți abilități de editare în Photoshop sau alte aplicații, folosiți-le din plin!

Pentru a crește cât mai mult a traficului pe Tumbleog și pentru a obține noi valuri de abonați, este foarte important să investiți timp în alegerea etichetelor (tags) pe care le atribuiți postărilor. Pe Tumblr utilizatorii caută postări în funcție de etichete (tag-uri), așa că profitați de acest lucru din plin alegând cuvinte și expresii relevante cu conținutul pe care îl aveți.

Poate cel mai important sfat pentru a crește și a câștiga notorietae pe Tumblr este să nu renunțați! Blog-ul nu va ajunge cunoscut într-o săptămână și, cel mai probabil, nici în viitoarele câteva luni. Trebuie să vă înarmați cu răbdare, să vă sincronizați contul de tumblr. cu cel de Facebook și Twitter, să vă abonați la alte Tumbleog-uri asemănătoate ca temă și concept și, nu în ultimul rând, să fiți activi pe blog și să interacționați, cât se poate de des, cu comunitatea.

În loc de concluzii

Și totuși, de ce are această platformă un astfel de succes în rândul adolescenților? Răspunsul, este, deși simplu, nu atât de ușor de deslușit, cel puțin nu la prima vedere. Platformele precum Facebook și Instagram, au devenit, odată cu faima lor, o adevărată necesitate pentru orice utilizator de internet din ziua de azi. Pe Facebook, comportamentul și expresia de sine sunt reglementate și condiționate social, întrucât printre contactele noastre se numără cel al mamei, al șefului, al bunicii și, uneori, chiar al cățelului. Pe Tumblr, orice utilizator poate posta sub pseudonim. Asta dă încredere tinerilor utilizatori, care își pot descoperi și asuma estetica proprie, își pot face prieteni cu interese comune, fără a fi judecați pentru micile ciudățenii pe care le avem, de fapt, fiecare dintre noi. Pe Tumblr află că, de fapt, nu sunt singuri.

 

Sursa 1 | Sursa 2 | Sursa 3

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

  • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>