Diagrama Gantt

2

Ce este diagrama Gantt?

Diagrama GANTT este un instrument folosit în planificarea proiectelor, evenimentelor și a muncii, în general. Urmărește etapele desfășurării unui proiect în funcție de durata acestora. Este o metoda des întâlnită în managementul proiectelor. A fost inventată de către Henry L. Gantt (inginer și sociolog de origine americană) în 1917 și a fost considerată o tehnică revoluționară la acea vreme, autorul ei fiind premiat pentru contribuțiile aduse în domeniul managementului.

Cum arată o diagramă Gantt?

Mai exact, diagrama Gantt ilustrează grafic un program de activitate care ajută la planificarea, coordonarea și monitorizarea unor sarcini specifice unui proiect. Are forma unei matrici, cu două axe: una orizontală care indică perioada de timp necesară fiecărei activități (cu datele de începere și de finalizare ale sarcinii); alta verticală, care indică sarcinile ce trebuie îndeplinite. Poate fi realizată pe o foaie de hartie, într-un program din pachetul Microsoft Office (Excel/Word) sau într-un program specific managementului de proiect: Microsoft Project.

Câteva exemple de diagramă Gantt

Avantaje și dezavantaje

Avantaje

  • Este recomandată pentru activitățile cu durată de timp ușor de estimat.
  • Se construiește ușor și poate fi înțeleasă de un public larg.
  • Poate cuprinde între 15 și 20 de sarcini, ilustrate într-o singură pagină. Mai multe sarcini îngreunează diagrama și pot crea confuzie.

Dezavantaje

  • Orice sarcina a unui proiect e mult mai complexă decât o reprezentare minimală într-o diagramă, neputându-se exprima munca alocată, resursele umane implicate sau dificultățile întâlnite.
  • Pot fi semnalate doar întârzierile, amânările sau depășirea termenelor limită.

Cum se face?

Crearea unei diagrame Gantt incepe prin stabilirea și enumerarea activităților dintr-un proiect. Pe axa orizontală este prezentată perioada de timp necesară fiecărei sarcini. Dreptunghiurile goale arată că sarcina nu este îndeplinită iar cele pline ca sarcina a fost rezolvată la timp. Progresul unei activități este indicat prin umplerea treptată a dreptunghiului. Liniile punctate semnifică faptul că activitatea a fost reprogramată. Data de începere și de finalizare este ilustrată prin cele 2 triunghiuri de deasupra dreptunghiurilor.

 

Mai jos aveti un exemplu de creare a unei diagrame Gantt în Microsoft Excel 2007.


Ca o concluzie, diagrama Gantt reprezintă un instrument specific managementului de proiect care impune claritate, ordine în executarea sarcinilor și o evidență exactă a desfășurării fiecărei sarcini din proiect. Nu pot decât s-o recomand tuturor celor care vor să obțină performanță și eficiență în munca lor.

Acest articol a fost scris de Diana Motrescu. Mai multe date despre autoare găsiți pe Facebook.

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

  • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>