De la idee la concept – strategia unei campanii

1

Cu toții ne bucurăm atunci când vedem campaniile creative făcând valuri în mediul online. Dar până să ajungă acolo, o campanie străbate mai mulți pași, primul după idee fiind, desigur, planificarea. Etapele de pregătire sunt la fel de importante precum cele de implementare și evaluare.

Strategie_campanie

Dar să începem cu începutul: iată pașii necesari care ne duc de la idee la concept și de la concept la implementare:

Stabilirea contextului în cadrul căruia se va desfășura campania. Asta înseamnă că trebuie să analizați care sunt nevoile publicului țintă și cu ce îl ajută produsul, brandul, compania pentru care concepeți campania. De multe ori o analiză SWOT poate fi de mare ajutor.

Definirea conceptului campaniei. O mulțime de idei de campanii se pot pierde sau modifica în aceast etapă. De ce? Tocmai pentru că te obligă să raspunzi la câteva întrebări precum: pe cine ajută această campanie, ce aduce ea nou, este potrivită ideea pentru publicul țintă al produsul?

Stabilirea obiectivelor. Cu toate că acesta pare un pas de la sine înțeles, e adesea trecut cu vederea. Simplul scop de a atrage atenția mass media nu este suficient. Trebuie să mergem dincolo de asta și să ne gândim ce dorim să obținem prin articolele din presă. Vânzare? Vizibilitate? Îmbunătățirea imaginii companiei? Răspunsurile la aceste întrebări se pot contura în obiective specifice, măsurabile, relevante și încadrate în timp. În plus, vă pot ajuta să identificați tipul de presă potrivit și mesajele adecvate.

Identificarea publicului țintă. La acest pas nu este suficientă stabilirea vârstei, ci este necesar să definim mai multe detalii legate de cei cărora ne adresăm: sex, ocupație, studii și venit. Toate acestea ne vor ajuta să comunicăm cât mai specific.

Stabilirea mesajului. O altă etapă importantă din conceperea strategiei unei campanii. Practic, mesajul reprezintă conceptul campaniei care a fost frumos șlefuit, ținându-se cont de toți ceilalți pași de mai sus. În acest moment, campania noastră este gata pentru a fi transmisă publicului.

Plan de implemetare. Această etapă poate fi diferită în funcție de specificul campaniei care, totodată, stabiliște și mediile de comunicare. O lansare de magazin sau produs se implementează diferit de o campanie de awereness. Acest pas presupune totodată stabilirea unui time frame și a planurilor editoriale pentru diferitele rețele sociale alese.

Monitorizare. Această etapă nu se efectuează doar la final, ci pe parcursul defășurării campaniei. În cadrul acesteia se pot identifica metode de îmbunătățire a modului în care comunicați și a mediilor pentru care trebuie realizate schimbări în strategie.

Așadar, crearea unei strategii nu este un proces atât de complicat pe cât ar putea să pară la prima vedere. Dacă reușiți să stabiliți un concept clar și solid, celelalte elemente se vor contura în mod natural.

Tags: ,

ADAUGĂ COMENTARIUL TĂU

  • (will not be published)

XHTML: Poţi folosi următoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>